Ordning och reda på ekonomin

Många tycker det är väldigt tråkigt att behöva tänka på pengar och ekonomi. Speciellt om du driver en kreativ verksamhet där du får utlopp för dina talanger. Men om du försummar finanserna kanske du inte kan fortsätta göra det du tycker är så roligt. Det är viktigt att ha ordning och reda på sin ekonomi.

En annan anledning till varför det är så viktigt har att göra med lagarna. Till och med privatpersoner måste rapportera sina förehavanden. För företag är det ännu strängare, med alla skatter och avgifter som du måste komma ihåg. Men du behöver ju inte göra allting själv. Dels finns det bra program och hjälpmedel du kan använda. Eller så kan du helt enkelt outsourca den här delen av din verksamhet.

Ta hjälp av andra

Det är egentligen en ganska vanlig företeelse. Du gör aldrig allting själv på ett företag. De flesta anställer någon som städar, en annan som installerar allt som har att göra med IT, kanske även en cateringfirma för att leverera fikabröd eller luncher. Så att lägga ut även bokföringen på en utomstående firma är bara en del av helheten. Din redovisningsbyrå i Stockholm.         

Vad som är viktigt här är att välja en bra firma. Någon som kan sina saker. Eventuellt en bokföringsfirma som är specialiserad inom just din bransch. Detta är inte alltid nödvändigt men ibland kan det göra stor skillnad. Du behöver också någon som är trevlig och tar hand om sina kunder. Ingen vill behöva vänta flera dagar på att nå fram till sin ekonomipartner utan de bör vara tillgängliga.

Lära sig bokföring

Det kan vara bra att kunna grunderna för bokföring. För då har du en uppfattning om vilken information som din bokföringsbyrå behöver ha tillgång till. Bland annat är det viktigt att alla siffror kan styrkas med ett underlag. Du måste spara kvitton och fakturor, inga pengar får gå ut eller in från firman utan att det kan bevisas. Sådana här saker kan vara jobbiga, men är en del av bokföring och redovisning. Du är aldrig för ung för bokföring.

En fördel med att outsourca den ekonomiska biten är att du får experter på din sida. Vanligtvis är det svårt för ett normalt företag att ha någon riktigt duktig för bokföring och redovisning. Det är bara de större företagen som kanske har en hel avdelning. Men en liten verksamhet kan ändå få professionell hjälp genom att välja en bra byrå. Viktigt att redovisa i tid.

Ta ekonomin på allvar

Du får inte slarva med redovisningar och pappersarbetet. Då och då förekommer det stickkontroller, och då kan du råka riktigt illa ut. Om inte annat har du plikt i vissa fall att redovisa och då kommer det att synas när du inte gör det. Du klarar dig kanske ett år eller två, men förr eller senare så kommer det i kapp. Och då har det ofta vuxit till sig och blivit stora summor, som är svåra att betala tillbaka. Då är det bra mycket bättre att göra allting i god tid, eller i alla fall innan datumet har gått förbi. Konsekvenser när du inte betalar skatt.

Samtidigt ligger det i ditt eget intresse att hålla ett öga på ekonomin. Ingen har obegränsat med pengar och alla måste portionera ut dem på ett smart sätt. Genom att hela tiden vara medveten om vad som sker med dina resurser kan de räcka bra mycket längre. Det kan också ge dig en fingervisning om var du ska sätta in lite extra ansträngningar. Och var det kan vara läge att ge upp och pröva något annat. Helt klart bör du hålla ordning på din ekonomi. Anlita experterna, det kommer du aldrig att ångra.