Studera till psykiatriker eller psykolog – vad är skillnaden?

Ibland kan det vara svårt att navigera rätt bland olika begrepp. Psykiatriker och psykolog är två begrepp som kan skapa förvirring när det är dags att välja utbildning. Här kan du läsa mer om de två olika professionerna.

Vad gör en psykiatriker och vilken utbildning krävs?

En psykiatriker är en utbildad läkare. Det innebär att du ska först studera en läkarutbildning. Sen kan du specialisera dig inom psykiatrin. Som psykiatriker arbetar du bland annat med psykiska sjukdomar och syndrom. Faktum är allt fler söker hjälp från psykiatriker för att fastställd diagnos och behandling.

I arbetet ingår inte samtalsterapi som behandlingsform. En del väljer att även studera psykoterapi som tillval. Psykiatriker är en skyddad titel och det är Socialstyrelsen som utfärdad legitimation efter fullgjord utbildning.

Samtidigt råder det brist på psykiatriker och efterfrågan är stor hos många arbetsgivare. Att bli till psykiatriker kräver en lång och krävande utbildning. Framtidsutsikten är mycket goda om du vill ha en fastanställning eller arbeta som konsult. Runt om i Sverige har regioner svårt att hitta psykiatriker som matchar deras behov.

Utbildning till psykolog och arbetsuppgifter

För att bli psykolog krävs det en femårig utbildning vid universitet. Efter utbildning behöver du även göra ett års praktisk tjänstgöring. När utbildning och praktiken är genomförd ansöker du om legitimation hos Socialstyrelsen. Titeln psykolog är skyddad och bara den som har legitimation får kalla sig för psykolog.

Utbildning till psykolog är relativ bred. Det går att läsa många olika inriktningar och specialisera sig efter intresse. Som psykolog kan du arbeta inom hälso-och sjukvården med olika behandlingar. Du kan även arbeta med organisationer och företag som organisationsutvecklare.