Blandat

Fler utbildningar inför förlossningen

Written by

1735-1

Ibland så känns det som att graviditeten varar för evigt. Redan efter några månader känner du att det är dags att få se det lilla pyret. Istället ska du vänta ytterligare flera veckor, med en kropp som du knappt känner igen. Men på sätt och vis är det bra att du har så gott om tid. För det är mycket som ska förberedas. Barnkammaren är bara en liten detalj, även om det är riktigt roligt att välja möbler och dekorationer. Egentligen är väntans tider bra för utbildning. 

Det är helt naturligt att bli med barn och föda. Men det betyder inte att du ska lämna det åt ödet. Använd den tid du har till att förbereda dig. Det finns flera bra utbildningar som kan göra det lättare att föda fram barnet. Som kan minska din rädsla och göra att du har mer kontroll över situationen. Ingen kan planlägga exakt hur det kommer att bli. Däremot kan du lära dig hur du ska tackla allting på allra bästa sätt. 

Hur du kan lära dig föda barn

Om det är första gången du ska föda barn så är du säkert både spänd och lite ängslig. För omföderskor kan det vara traumatiskt, i alla fall om den första födseln var svår. Naturligtvis kan du också ha haft en härlig upplevelse och ser därför fram emot att även denna gång ska bli lika lätt. Men oavsett om det är första eller fjärde barnet så kan alla dra nytta av att ta en liten kort utbildning. Titta gärna närmare på en enkel kurs online

Du behöver inte ens gå hemifrån, utan kan lära dig mycket genom dessa kurser på nätet. Det handlar om profylax, andning och en känsla av att du är delaktig i förlossningen på ett aktivt sätt. Genom att lära dig hur man andas på ett bra sätt kan du faktiskt minska smärtorna. Det finns mycket du kan lära dig som kommer att göra förlossningen enklare. Få hjälp av Föda utan rädsla

Det finna flera anledningar till att lära sig mer om en förlossning. Hur du ska hantera smärtan och på vilket sätt som andningen är så viktig. När du ser tillbaka på mottagandet av ditt lilla barn ska det vara ett bra minne. Det brukar det vara för det mesta, oavsett hur förlossningen har varit. Men det kan bli ännu bättre med en viss kunskap. Genom att du har ett ordentligt grepp om vad som händer och hur du ska bemöta det kan du göra det lättare för dig själv. 

17335-2

Bra utbildningar som förenklar förlossningen

Profylax betyder att du förbereder dig eller förebygger något. I detta sammanhang är det naturligtvis frågan om förlossningen. Vanligtvis så används det här uttrycket för att beskriva hur gravida kvinnor kan lära sig behärska sin andning samt hur de kan slappna av trots smärtor. Bara det faktum att du känner till vad som ska hända brukar göra dig lugnare. Du vet vad barnmorskan menar när hon pratar om centimetrar och sammandragningar.

Det var vanligt med profylaxkurser för ett antal decennier sedan. Sedan försvann det nästan för att ha fått ett uppsving den senaste tiden. Idag har du nya tekniker som kan göra det ännu lättare. Och allt fler kvinnor vill helst undvika smärtstillande mediciner. De vill föda så naturligt som möjligt och då är faktiskt profylax bland det allra bästa du kan satsa på. Kommunen borde hålla kurser i profylax enligt den här artikeln i Svenska Yle

Så ta dig tid att läsa böcker om graviditet och förlossning. Lär dig vad som händer med din kropp. Ofta kan det vara skönt att veta att allting faktiskt är helt normalt. Men gå lite längre och ta kurserna som ger dig de redskap som kan göra allting enklare och mindre smärtsamt. Det är väl värt ansträngningen, och du kommer absolut inte att ångra dig. 

En möjlighet för alla kvinnor

På många arbetsplatser ger man ut skattefria förmåner. Det så kallade friskvårdsbidraget har som syfte att ge alla en chans att hålla sig friska och i form. Här är det inte fråga om större saker utan sådant som har lite mindre värde. Men för den som får denna bonus är det mycket värt. Du kan till exempel se till att använda det för en profylaxkurs. Att förbered sig inför födseln sitter aldrig fel. SvD skriver om hur du kan använda friskvårdsbidraget.

Men även om du betalar själv för kurserna så är det inte alls så mycket. Speciellt när du tänker på vad som är på spel. Ditt barns förlossning är en stor sak. Omvälvande, något som kommer att förändra ditt liv för en lång tid framöver. Att vara förberedd, lära sig föda utan rädsla, är något som du är skyldig dig själv. Du har rätt att må bra och klara av allting som händer på ett behärskat sätt. Det kan ge dig en bättre upplevelse och minska smärtorna. 

1735-3

Välja rätt utbildning inför förlossningen

Det finns alltså mycket du kan göra för att vara förberedd. Men det handlar inte bara om dig som är gravid. Även din partner gör väl i att delta i de här utbildningarna. Tillsammans kan ni stödja varandra. Ett barn är ju ett resultat av kärleken mellan två personer. Så det är ganska naturligt att båda två ska ha en aktiv del i förlossningen. Helt klart är det den som bär på barnet som gör det mesta, men en partner kan ge ett stort stöd. 

Om ni tillsammans lär er hur man bäst ska andas så kan båda två tillämpa det när den stora dagen anländer. Det är lätt att glömma bort hur du gör när allting händer. Men då kan din partner vara till stor hjälp och påminna dig om hur du ska andas. Tillsammans kan ni göra övningarna som ska få dig att slappna av. Genom hela graviditeten kan ett par göra saker tillsammans. Gå på ultraljud, köpa kläder och inreda barnkammaren. Samt gå på kurser tillsammans. Allt för att förlossningen och bebisens första ögonblick ska bli så lugna och härliga som möjligt. 

En kurs i profylax med övningar som lär dig andas rätt och slappna av är grundläggande. Ju mer du kan kontrollera din kropp och sinne desto bättre är det. Du kan göra mycket genom att andas rätt. Framför allt kommer du att uppleva förlossningen på ett bättre sätt. Smärtorna kommer inte att upplevas som lika förfärliga, och du kan delta på ett helt annat sätt. Eftersom du kan ta dessa kurser online så finns det egentligen ingenting som hindrar dig från att ta dem. Tillåt dig själv att njuta av födseln av ditt barn så mycket som möjligt. 

 

About the author