Blandat

När företag expanderar till mindre städer

1494-1

Under många års tid så hade vissa delar av landet en större koncentration av jobb. Detta ledde naturligtvis också till en folkökning på dessa ställen. Tyvärr blev det en skev fördelning av resurser och det blev även svårt att hitta en bra bostad. Flera av de stora städerna i Sverige har lidit av denna situation. Att hyra i andra, tredje och kanske även fjärde hand har blivit vanligt. Nu verkar det dock som att trenden börjar vända sig.

En av orsakerna till att allt fler företag expanderar till mindre städer är den nya teknologin som finns tillgänglig. Du kan idag sitta på ett kontor var som hels i världen och jobba för ett företag som befinner sig någon annanstans. Många administrationer har utnyttjat denna chans till att lägga sina huvudkontor i olika delar av Sverige. Detta har förändrat balansen mellan de olika orterna. Mindre städer har plötsligt fått lite extra liv.

Mycket att tänka på i samband med en flytt

Nu är det dock inte bara att flytta ett helt företag till en mindre stad. Eller vart som helst för den delen. Det kräver en hel del planering, ofta så tar det flera månader att få allting i ordning. När du flyttar som privatperson är det inte så mycket lättare. Det gäller att hitta jobb och lägenhet, även om du vanligtvis har i alla fall den ena av dem. Barnen ska skrivas in på skola och du måste göra adressändringar. För dig som behöver hjälp med hemstäd  i Norrköping.

När du väl är på plats kan det dock visa sig vara det bästa du någonsin gjort. Du kanske hittar en lokal eller lägenhet som kostar mycket mindre än i de stora städerna. Det är nära till naturen och folk känner sina grannar. För att underlätta flytten bör du kontakta en bra firma som kan ta hand om precis allt. Dels kan de transportera och bära alla möbler och kartonger. Men ofta så kan de även ta hand om sådana små, men mycket viktiga, detaljer som städ och emballage. Vi rekommenderar flyttfirman Lika som bär när det är dags att flytta till en ny lägenhet.

1494-2

Nya tag på orten

Det kan göra stor skillnad för en mindre stad eller ort när ett större företag flyttar dit. Helt plötsligt finns det fler jobb med allt vad det innebär. Folk som kanske varit arbetslösa en längre tid börjar känna sig hoppfulla. För i samband med att det blir fler arbetstillfällen inom verksamheten så brukar det leda till en positiv utveckling i samhället rent allmänt. nt.se reportage om de nya ägarna på Yllefabriken.

En sak leder till en annan. Ju flera människor som bor på en ort desto mer affärer kan det behövas. Sjukgymnaster, hårfrisörer och lärare. Det är lite som när du kastar en sten i vattnet. Ringarna fortsätter att sprida sig långt efter att stenen kommit till ro. Ofta så är det just arbetstillfällen som ger liv till en ort. När alla flyttar till storstäderna så blir det inga verksamheter kvar. Nu när trenden är den motsatta så upplever glesbygden en sorts vårrus. Ett som förväntas fortsätta växa till sig eftersom det är grundat på en stabil verklighet.

Bo precis var du vill

För många är det en grundläggande rättighet att kunna bo var du vill. Vare sig det är i samma område som din familj bor eller du vill prova på något nytt så vill du kunna välja själv. Tyvärr fungerar det inte så i praktiken, i alla fall inte för de flesta. Återigen så finns det flera orsaker till detta fenomen. En av dessa är den redan nämnda bostadsbristen. Om du måste betala en hel lön för boendet så blir det inte så mycket kvar i kassan. Ifall du ens hittar en lämplig bostad. Folkbladet skriver i sin artikel om hyreshöjningarna och hur det påverkar människorna.

Därför känns det som en bra utveckling att allt fler företag väljer att flytta till de mindre städerna och även glesbygden. Det ger som sagt ett lyft till hela samhället. Framför allt så underlättar det för folk att kunna bosätta sig precis där de vill. Att behöva flytta någonstans där du inte riktigt har lust att bo kan ha konsekvenser. Bland annat så upplever ett antal barnfamiljer hur svårt det är utan ett nätverk av familjemedlemmar. När de måste flytta till en annan ort på grund av arbete eller bostadsbrist så påverkar det hela vardagslivet.

1494-3

Komma igång på ett nytt ställe

Även för företagen kan det innebära en del förändringar när de drar sig ut mot de mindre städerna. Naturligtvis så beror en hel del på vilken bransch de är aktiva i. Om du ska köra ut varor till andra delar av landet kan det löna sig att vara centralt belägen. Men det behöver ju inte betyda att du måste vara i en storstad. Det finns flera bra alternativ som ligger bra till geografiskt men som inte är allt för stora när det kommer till befolkningen.

Det krävs som sagt god planering innan du flyttar allt till en ny ort. Ibland är det jobbigt nog att byta kontor eller lokaler, även om det är inom samma stad. Att dra sig ännu längre bort måste tänkas igenom noga så att du inte behöver uppleva ett längre driftsstopp. Tanken med en flytt är att tjäna pengar och inte förlora dem i onödan.

För att underlätta inte bara transporten utan även allting runt omkring bör du anlita en bra flyttfirma. De kan komma in i god tid och börja packa. Att flytta ett kontor är inte det samma som att flytta ett privat hem. Men det brukar alltid finns sådant som du inte använder regelbundet. Arkiverade dokument och liknande kan packas ner allra först. Annars kan flyttfirman komma in och svepa igenom kontoret på en eller ett par dagar. De packar ner allt, transporterar det och packar sedan upp allting på det nya stället. Det behöver inte alls vara svårt att flytta till en mindre ort. Tvärtom kan det vara det bästa som företaget gjort på länge.

 

About the author