Business

Hur du sätter upp solceller

Written by admin

Det börjar bli en vanlig syn med solpaneler. Runt om i landet sätts de upp på både tak och andra ställen. De moderna solcellerna är så gott som osynliga och kan användas både på vertikala och horisontella ytor. Vad som passar dig bäst kan bero på både estetiska funderingar och var du får som mest sol.

För du kan inte ha ett träd eller någon annan stor byggnad som skymmer sikten. Det är därför som de flesta solpaneler sitter på taken. Men nu börjar det bli allt vanligare att välja andra ställen. Det viktiga är ju att de absorberar ljuset och ger dig den energi du behöver. Var de står kan också bero på hur stort utrymme du har.

Solceller i lantbruket

På många gårdar ser du en rad med solpaneler som står utställda på ett fält. De har ibland större plats där ute än uppe på taken. Andra väljer att sätta upp sina solceller på ladutaket, en annan ganska stor yta. Mycket beror ju på hur pass stor anläggning du vill ha. Solceller på marken kan vara ett alternativ.

För moderna lantbrukare börjar se lite närmare på möjligheten att byta ut sina traktorer och maskiner till eldrivna sådana. Det har inte kommit så långt, men intresset finns där. Lika gärna som du kör till jobbet inne i stan med en elbil kan du använda samma princip i lantbruket. Och då är det bra att tillverka sin egen el, så att säga. Helt fantastiskt hur användbar solenergi är.

Investera i framtiden

En klar fördel med solenergi är naturligtvis att den aldrig tar slut. Solen förnyar sig själv hela tiden, och det går relativt snabbt. När solpanelerna väl är uppe så förorenar eller förstör de inte den så känsliga naturen. Tvärtom så ger den miljön en chans att återhämta sig. Därför är solceller en självklar satsning på framtiden. Både för dig själv och dina barn.

Sedan har du även den ekonomiska sidan. Det kostar runt 100 000 kronor att sätta upp en anläggning. Plus minus beroende på storlek och så vidare. Efter cirka 15 år har du tjänat in det genom att producera din egen el. Eftersom sedan solcellerna har en beräknad levnadstid på 25–30 år så blir det nästan ren vinst de sista åren.

Ytterligare en anledning att satsa på solenergi. Så vare sig du väljer att ha dem på taket, på fasaden eller stående på marken så är solpaneler en god investering. En som ger dig både gott samvete och billigare el.

About the author

admin