Blandat

Vikten av att läsa böcker

Written by

För att må riktigt bra har du behov av flera olika faktorer. Sund mat, god sömn och tillräckligt med motion hör till de grundläggande sakerna. Men även mänskliga relationer och mental stimulans är viktiga. Det är här som böcker kommer in. Att läsa är en mental process, en aktiv sådan. Vare sig det är fråga om fackböcker eller noveller så stimulerar du dig själv genom att läsa.

Läsning är en konst som bör komma i gång redan i barndomen. Det hjälper de unga att utvecklas intellektuellt och ligger till grund för framgångarna i livet. Rent praktiskt är det bra att läsa väl eftersom det är svårt att få en utbildning om du inte kan det. Det finns undantag, personer som har speciella omständigheter. Men rent allmänt måste du kunna läsa för att gå vidare.

Läsa eller lyssna på böcker?

Det har blivit populärt med ljudböcker de senaste åren. Egentligen har de funnits länge men nu är de enklare att få tag på. Du laddar ner dem eller lyssnar online. Det enda du behöver är en mobil eller dator, vilket de flesta ändå använder så gott som jämt. Ljudböcker är ett utmärkt sätt att läsa på. Du får med dig handlingen, ibland bättre än när du läser själv. Men framför allt kan du ta dig in i fantasins värld.

Forskning visar att barn lär sig hantera sina känslor och andra situationer i livet bättre när de kan jämföra dem med personerna i sina böcker. Det kanske sker undermedvetet men är i alla fall en viktig process. Även när du blir äldre har du behov av något liknande. För en del är det bara underhållning, medan andra verkligen lär sig nya saker från de böcker de läser. Ljudböcker har gått om sina tryckta kusiner.

Läs en bok

Så vare sig du väljer att hålla boken i handen eller lyssna på den online så är det viktigt att läsa böcker. De kan berika ditt liv och vidga dina horisonter. Du kan lära dig mycket, både fakta och annat. För att inte tala om vilken god underhållning det är. Böcker fortsätter att ha en stor plats i folks liv. Du kan uppmuntra både dig själv och dina barn att läsa mer genom att bli medlem i en bokklubb. Återigen är det upp till dig om du vill ha pappersböcker eller elektroniska alternativ. Både ljudböcker och deras kusiner kan bidra till att du får ett rikare liv.

About the author