Blandat

Utbildning i Indien blir bättre

Written by

1955-1

En viktig grundsten för att ett samhälle eller land ska gå framåt är utbildning. Därför är det något som hjälporganisationer satsar lite extra på. I vissa länder är det inte så svårt att hitta bra skolor i städerna, men en större utmaning på landsbygden. På andra håll är det priset på utbildning som kan verka oöverkomligt, och då är det viktigt att det finns stipendier av olika slag.

Indien är ett av världens största länder. Både vad gäller landyta och befolkning. Här finner du några få, enormt rika personer. Sedan finns det en ganska stor, relativt välbärgad medelklass. Men det är främst ett land som är känt för sin fattigdom. För att hjälpa dem gå framåt och komma ur denna situation så läggs det stor vikt på att nå ut med utbildning för alla. Både pojkar och flickor ska ha en chans att lyckas här i livet, i alla fall så de kan ha ett normalt liv.

Olika sorters utbildningar

Ett område där Indien faktiskt är ledande är inom IT. De har flera duktiga ingenjörer och programmerare. Många har exporterats, alternativt utbildats i andra länder. Eftersom datorer och IT är en så stor del av dagens affärsvärld så kan du komma långt med en liknande utbildning. Andra produkter som är stora i Indien är textiler och smycken. De exporterar mycket, vilket innebär flera jobbmöjligheter för lokalbefolkningen. Många har utbildat sig inom t.ex spel online du kan se ett exempel här

Det hjälper ofta när du hittar en nisch. Ett område eller inriktning som inte är så vanligt. Där har du större chans att få jobb, eller skapa dig ett eget företag. För utbildning är inte bara för att ta sig ur fattigdom. Det är ett sätt att leva väl för flera olika samhällsklasser. Tyvärr så är det inte riktigt rättvist i länder som Indien, men de har kommit en bra bit på väg. Fortfarande är en del yrken stängda för kvinnor. Det vill säga lagen förbjuder dem inte att jobba inom en del sektorer, men kulturen är fortfarande mycket stark. Men det finns flera andra alternativ som ger alla en chans att lyckas. 

1955-2

Utbildning för alla grupper

Kvinnor är en utsatt grupp över hela världen. Det är ofta de som får minst utbildning och som därmed har svårare att vara självständiga. Av naturliga orsaker är det lätt för dem att komma efter, speciellt om de tvingas till giftermål eller graviditeter. Därför måste det ofta till lite extra övertalning eller information för att få folk att förstå hur viktigt det är med utbildning för alla. Indiens utbildningssystem är öppet för både pojkar och flickor. 

Ett annat hinder kan som sagt vara ekonomiska skillnader. Många skolor kostar pengar, eller så måste du köpa penna och papper. För att inte tala om skoluniform eller ett par skor för att gå till skolan. Även Sverige hade dessa problem för inte allt så länge sedan. Något att tänka på när folk klagar över de höga skatterna. Inte bara är utbildningen gratis här i landet, även material och böcker tillhandahålls av staten. 

För att jämna ut skillnaderna i utbildning är det vanligt med stipendier. Många indier reser utomlands för att komplettera sina studier, speciellt på lite högre nivå. En fördel här är att de redan kan engelska, vilket gör det lättare att studera på de flesta universitet runt om i världen. Det finns även en rad med bra program eller projekt inom landet för att ge en möjlighet till utbildning. Ett antal organisationer och privatpersoner har byggt skolor och donerat till dem för att även de allra fattigaste ska kunna få en bra start i livet. 

1955-3

Vikten av utbildning

Även en minimal utbildning kan göra stor skillnad. Om du kan läsa och skriva är det enklare att förkovra sig inom olika områden. Det blir också svårare att lura en person som själv kan läsa kontrakt eller avtal. Allt detta gör det lättare att gå framåt. Ett litet steg i taget, men helt klart i rätt riktning. Utbildning kan även vara praktisk. Genom att lära sig ett yrke har du bättre chanser att få ett jobb. Ibland går det i arv från far till son, men du kan också lära dig ett hantverk genom att gå i skolan. 

Det är viktigt med utbildning, för alla samhällsklasser och kön. Om du har ett val så kan du studera något som du tycker om eller har läggning för. Annars gäller det att välja en inriktning som kan ge dig jobb. Som tillåter dig att ta hand om din familj, eventuella barn och dina gamla föräldrar. Skola och utbildning är en grundläggande rättighet som ännu inte är så utspridd som alla skulle önska. Indien har förbättrat sitt system och fortsätter att gå framåt. Förhoppningsvis kommer andra länder att göra det samma så att alla har möjligheten till en bra utbildning. 

About the author